Jak vybrat tiskárnu?

Jak vybrat tiskárnu?
Iveta Kriegerová - 24. 6. 2015 , sekce: Poradna

Vybrat si tiskárnu už dnes není pouze o tom, zajít do nejbližšího elektra a koupit tu nejlevnější. Pokud chcete své peníze dobře investovat a ne je jen vyhodit z okna, musíte nad výběrem přemýšlet.

Protože i ta nejlevnější tiskárna může mít v konečném důsledku několikanásobně dražší provoz než kvalitní tiskárna, která je jen o něco drazší.
Je dobré si také rozmyslet, jestli vybíráte tiskárnu domů a plánujete vytisknout pouze pár stránek týdně, nebo naopak bude tiskárnu využívat velká kancelář a denně na ní budete tisknout náročné grafiky v barvě. 

 

Jaký typ tiskárny chci? 

Inkoustové tiskárny

V současné době jde o velmi oblíbené tiskárny, především díky nízkým nákladům na jejich pořízení. Pracují na principu bezkontaktního přenášení inkoustu na potiskované médium. Jsou vhodné především pro tisk fotografií, grafiky a malého až středního objemu textu.

Velkou výhodou většiny z nich je možnost nastavení pouze černobílého tisku, což oceníte v okamžiku, kdy dojde barevný inkoust.

Jejich nevýhodou jsou přece jen vyšší náklady na tisk a spotřeba inkoustu mimo samotný tisk. To především pokud netisknete příliš často a je potřeba využít samočištění jemných trysek, které by se jinak mohli zaschlým inkoustem ucpat. V případě pravidelného a častého tisku ovšem tato starost odpadá, čímž se náklady na tisk dále nezvyšují.

Laserové tiskárny

Laserovou tiskárnu oceníte především, pokud tisknete často velké množství informací. Přestože jsou náklady na jejich pořízení vyšší, než je tomu u inkoustových tiskáren, náklady na tisk tuto cenu vyrovnávají. Přestože se cena za toner může zdát vysoká, při jeho kapacitě i několika tisíc stránek jsou tiskové náklady opravdu nízké.

Nutno ovšem říct, že laserové tiskárny nejsou nejvhodnější pro tisk barevných fotografií, protože si nedokáží si poradit se specifickými vlastnostmi fotopapírů. Ovšem při barevném tisku na běžný papír se rozdíl mezi inkoustovou a laserovou tiskárnou ztrácí.

LED tiskárny

Tato technologie je tu s námi již více než 20 let. Největším průkopníkem se stala společnost OKI, následně se přidali i další výrobci. LED technologie přináší oproti konkurenčním laserovým modelům několik výhod. Mezi ty základní patří vysoce kvalitní barevné tiskové výstupy, ekologická přívětivost a mimořádně vysoká spolehlivost. Menší velikost tiskových bodů a využití velkého množství diod způsobuje, že tiskové výstupy jsou přesnější a kvalitnější, a to i na okrajích stránky. Technologie ProQ upravuje dobu, po kterou je každá dioda rozsvícená, a tak pozitivně ovlivňuje ostrost detailů a věrnost barevného podání.  Tato moderní technologie je natolik spolehlivá, že na LED tiskovou hlavu poskytuje např. OKI doživotní záruku.

Jehličkové tiskárny

Využívají nejstarší technologii tisku založeném na principu psacího stroje. Přestože jsou pomalejší a hlučnější než inkoustové nebo laserové tiskárny jsou stále oblíbené pro velmi nízké náklady na tisk. Z tohoto důvodu se velmi často využívají ve skladech, účetních odděleních nebo pokladnách.

Další nespornou výhodou je možnost tisku originálu i kopie najednou i možnost tisku na nekonečný papír.

Multifunkční zařízení

V dnešní době jsou velmi oblíbené právě multifunkční zařízení. Dají se pořídit za velmi výhodnou cenu a mimo inkoustový nebo laserový tisk nabízí možnost kopírování, skenování a v některých případech i faxování.

Jako u samostatné tiskárny je potřeba mimo kvalitu tisku vzít v potaz také kvalitu kopírky a především skeneru.
Vzhledem k tomu, že multifunkce nedosahují takových kvalit jako samostatné skenery a kopírky, nejsou nejvhodnější pro profesionální užití. Ovšem pro domácnosti a malé kanceláře jsou vzhledem k nízkým pořizovacím nákladům skvělým řešením.

 

Jaké funkce budu od tiskárny vyžadovat

Připojení do sítě

Pokud má tiskárnu využívat větší množství lidí, je samozřejmě potřeba ji zapojit do sítě. Možností máme několik:
síťové zapojení přes kabel
bezdrátové wi-fi připojení
pokud má tiskárna pouze USB přípojku, je možno ji sdílet přes počítač, ke kterému je připojena, ovšem je potřeba si uvědomit, že tiskárna bude fungovat, pouze při zapnutém počítači

Oboustranný tisk

Oboustranný tisk vede k úspoře papíru a to především, pokud tisknete velké množství dokumentů.
Většina tiskáren umožňuje manuální oboustranný tisk, kdy nejprve vytiskne liché stránky a po otočení papíru zpět do zásobníku vytiskne sudé stránky. Některé z dražších modelů už disponují i automatickým oboustranným tiskem

Bezokrajový tisk

Většina inkoustových tiskáren dokáže tisknout na celou plochu papíru velikosti A4. Ovšem laserové i některé inkoustové přístroje tuto schopnost nemají (například celostránkovou fotografii vytisknou jen v bílém rámečku).

Přímý tisk

Technologický vývoj jde nezadržitelně dopředu a většina dnešních tiskáren již umožňuje přímý tisk bez nutnosti propojení s PC.
Nejčastěji jde o tisk přímo z fotoaparátu, aniž byste museli složitě přenášet fotky do PC, ale jednoduše připojíte foťák k tiskárně - přes USB kabel nebo z paměťové karty. Tato funkce se označuje jako PictBridge.
Jak vybrat tiskárnu?
Jak vybrat tiskárnu?

Líbil se vám tento článek? Doporučte ho svým přátelům.

Proč nakupovat u nás

  • Dodáváme kvalitní kancelářské potřeby
  • Každý týden u nás najdete nové akční zboží
  • Doprava zdarma už při nákupu nad 1 200 Kč bez DPH

Zde nás najdete - mapa

OFFICE SYSTEM s.r.o.
Vápenice 17
796 01 Prostějov
Kontakt
Novinky a slevy na Váš e-mail:
Porovnat zboží 0